Kulturhusen in Dinkelland gaan de boer UPP!

UPP int bos

Deze maand maart starten zes Kulturhusen in de gemeente Dinkelland het traject De boer UPP. De Kulturhusen werken geruime tijd samen in het Platform Kulturhusen Dinkelland. Het doel van het platform is een gezamenlijke agenda vormen om doorontwikkeling, afstemming, samenwerking en instandhouding van de verschillende maatschappelijke accommodaties na te streven.

De Kulturhusen willen meer reuring in de tent, een programma dat aansluit bij de wensen van de inwoners. Ze willen graag dé krachtcentrale van het dorp worden, waar iedereen samen komt om te ontmoeten, te leren en te vermaken. Belangrijk hierin is de wens om ook meer samen te werken en afstemming te zoeken bij je noaberkulturhusen. Je kunt elkaar natuurlijk geweldig goed versterken door verbinding te zoeken. Buro UPP is door Stimuland benaderd om hier vorm aan te geven. Waar liggen de kansen voor de Kulturhusen? En waar zit de kracht bij de vrijwilligers en in de samenleving? Deze vragen gaan de Kulturhusen, hun vrijwilligers en de samenleving zelf beantwoorden. Het succes van de Kulturhusen is natuurlijk ook afhankelijk de gebruikers, de inwoners. Samen gaan ze een coachingstraject in tot oktober 2015. Laura Reymer en Audrey Reymer van buro UPP doen de begeleiding en uitvoering.

Het eerste dat de dames van UPP gaan doen is de dorpen in met een camera om de mensen vragen te stellen. “We hebben een stappenplan geschreven dat enthousiast is ontvangen door de Kulturhusen. De eerste stap is om te onderzoeken hoe de inwoners van een dorp hun Kulturhus beleven. We gaan geen wetenschappelijk onderzoek doen, maar we willen we graag weten waar de behoefte ligt bij inwoners in de dorpen en vrijwilligers van de Kulturhusen als het gaat om de invulling van dat “hus”. Wij zullen inwoners vragen of ze wel eens in het Kulturhus komen, als ze er niet komen wat daar de reden van is en wat er zou moeten gebeuren willen ze er wel komen. Klinkt simpel, maar wij willen van onderupp kijken waar de behoefte ligt” zegt Audrey Reymer.

• Zaterdag 7 maart loopt UPP met de camera rond in Denekamp en Noord Deurningen.
  • Woensdagochtend 11 maart op de markt in Rossum.
  • Vrijdag 13 maart ‘s middags op de markt in Weerselo.
  • Zaterdag 14 maart in Tilligte en Lattrop.

Het traject is onderdeel van het project To be continued, ter ondersteuning van kulturhusen, dorpshuizen en mfa’s in Overijssel. To be continued wordt uitgevoerd en gecoördineerd door Stimuland en OVKK en gesubsidieerd door de provincie Overijssel.